Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oulahlou

2. 5. 2008
 

Berberský zpěvák Oulahlou, vlastním jménem Abderahmane Lahlou se narodil v Kabylii v Takerabtu, v malé vesnici kraje Ath Abbas, 9.8.1963. Po 1. stupni základní školy studoval na lyceu Jeana Amrouche v sousední vsi, kde se narodil Jean El Mouraw Amrouche a Malek Ouary. Po absolvování maturity studoval universitu V Constantine, protože vláda v té době rozhodla, že studenti z Kabylie budou studovat na východě země, aby nezvětšovali řady sporů v Alžíru a v Tizi-Ouzou. V této době Oulahlou skládá své první písně a na improvizovaných pódiích zpívá skladby Idira a Ferhata Imazighen Imoula svým kamarádům ze studií. Vedle studia psychologie se věnuje tělem i duší hudbě. Otevírá se hudebním stylům a objevuje jazyk a kulturu chaoui, do které se hluboko ponořuje. Je to vliv, který se projeví později v několika konmpozicích v typickém stylu a v jazyce kraje Aures.

Když získal diplom z psychologie, vrátil se do rodné Kabylie, aby se tam věnoval občanským sdružením. Založil dětský sbor, kterému svěřill první hudební díla.

Jeho umělecký rozlet se uskutečnil v roce 1998, když za asistence několika přátel se rozhodle vydat své první album nazvané " Ithvirene" ( Holubi). Povzbuzený nadšeným přijetím publika, které je čím dál víc početnější, vydává další desku se 6 tituly v roce 1999. Její název " Afous Bouteflika" ( Ať žije prezident) se setká s velkým úspěchem u posluchačů i novátorský styl Oulahlou, který si troufá na témata často na hranici tabu.

V roce 2000 vydává třetí album nazvané " Ouchen d Weydhi" ( Vlk a pes). Oulahlou si udržuje svůj svobodomyslný postoj a vrací se s humorem, sarkazmem a něžností k námětu, které mu nejvíce leží na srdci - ke svobodě.

V roce 2001 jeho čtvrté album " Pouvoir assassin" ( Vraždící moc), které se objeví několik měsíců po tragických událostech Černého berberského jara v Kabylii, zapůsobí jako bomba. Název Pouvoir assassin se stává hymnou, kterou celá Kabylie používá během všech veřejných manifestací při pochodu ticíců účastníků.

Roku 2002 vydává páté album " Ulas amah ulas" ( Nikdy neodpustíme), aby vzdal čest početným mladým mučedníkům, kteří padli pod kulkami četníků v dubnu 2001 během Černého jara. vzdává také hold Ferhatovi, jeho duchovnímu otci.

Poslední CD " Hemlegh-kem" bylo představeno našim posluchačům pří hudebně-literárním večeru v listopadu 2008 v rámci roku Dialogu kultur, který vyhlásila Evropská unie v programu Dnů poezie.

V rámci turné po Čechách bude možné Oulahlou spatřit i na koncertech, které se budou konat v příštím roce, pravděpodobně k 29.výročí berberského jara a k 20.výročí úmrtí berberského spisovatele Moulouda Mammeriho, který byl inicátorem této události.

16. písní Oulahlou z CD " Hemlegh-kem" je Ma Bohême ve francouzštině, která bude ústřední skladbou během jeho turné po Čechách - Tournée en Boheme.


  Soutěž
 

o vstupenku
na koncert Oulahlou

při koupi 1 CD v hodnotě 300,-Kč