Jdi na obsah Jdi na menu
 


Idir, slavný kabylský zpěvák

4. 12. 2006

Slavný kabylský zpěvák Idir

Idir je už takový, jeho velkodušnost se rovná jen jeho velikému uměleckému talentu. Autor slavné písně Vava inouva nezůstává nikdy lhostejný k volání srdce.

Společně s asociací „ Collectif Enfants Algérie“, uspořádal koncert, aby tak zmírnil alespoň trochu těžké podmínky života.dětí v Alžírsku. Jeho výtěžek byl věnován na renovaci Psycho-pedagogického centra v Boghni pro neadaptabilní děti. Stále tak skromný, Idir zdůrazňoval, že uznání zaslouží „ Collectif Enfants Algérie“ za svojí práci, kterou věnují dětem, které mají v Alžírsku problémy.

Idir také koncertoval v Kulturním centru v Orly, v doprovodu svého orchestru. Představení mělo obrovský úspěch, psalo se o něm v kulturních sloupcích francouzských novin. Nedávno Idir pořádal koncert v Bretagni, Belgii, Tunisku a na dalších místech. Je známý dokonce i v Japonsku. V listopadu 2003 vystoupil s Enricem Maciasem v Nancy pro místní berberskou asociaci.

Je nazýván ambasadorem kabylské písně. V poslední době nahrává písně s francouzskými zpěváky, např. s Le Forestierem nebo Alanem Stivelem. Jedno jeho CD bylo věnováno Georgesovi Brassensovi.

Každý, kdo si jednou poslechne některou z Idirových písní, touží je poslouchat znovu.

Účastněte se koncertu Idira 21. ledna 2007 v Roubaix ( viz rubrika Kulturní výměny). Je to velká příležitost pro programové vedoucí Kulturních domů, koncertních sálů, pro novináře kulturních rubrik a pro televizní programátory kulturních pořadů. Po seznámení s Idirem v Roubaix budeme připravovat koncertní  turné Idira po České republice.

Do roku 2019 se vůbec nic nepřipravovalo.